Goochelaar Jan kruipt in huid 007

Wierden - Hij is als kind begonnen met een simpele speelgoedgoocheldoos en een boek met trucjes uit de bibliotheek. Inmiddels verdient Wierdenaar Jan Kosters, alias 'Goochelaar Jan', alweer tien jaar als professioneel goochelaar en illusionist zijn brood. Om dat te vieren geeft hij een serie jubileumvoorstellingen, getiteld 'Magic for Unicef', in verschillende theaters in de regio. De opbrengst van de toernee gaat naar Unicef.

"Ik word wel eens gevraagd om gratis optredens te verzorgen voor het goede doel", reageert Kosters. "Maar dat levert naar mijn mening veel te weinig op. Ik dacht bij mezelf: misschien kan ik het zelf doen, optredens geven en de opbrengst aan het goede doel geven."

De keuze voor Unicef is een goed doordachte. "Voordat ik me professioneel met goochelen bezig ging houden, ben ik economieleraar geweest. Unicef is een organisatie die ook goed werk doet op het gebied van onderwijs. Ik zou het mooi vinden als ik met mijn gegoochel ook nog een bijdrage kan leveren aan onderwijs."

Ook het verhaal in de show is afgestemd op het werk van Unicef. Het is een soort klucht, waarin een boef waterbronnen in arme landen saboteert. Unicef gaat vervolgens over op het inhuren van agent 007 om de boef te pakken. Dat is zo gemakkelijk niet, want de schurk vermomt zich steeds weer als een ander typetje.

Gaandeweg de voorstelling verschijnt en verdwijnt hij regelmatig door middel van tovertrucs. "Het is een goochelklucht, het moet er een beetje uitzien als een cartoon", reageert Kosters. "Mijn show is vooral geïnspireerd op de Laurel en Hardy-films. Leker lachen.

Het is niet dat gestileerde 'Las Vegas'-illusionistenwerk, zoals bijvoorbeeld Hans Klok en de jongens van Kans Kazàndoen. Je weet wel, met wapperende haren en veel mysterieuze bewegingen. Ik wil meer de 'grappige' goochelaar zijn", zegt Kosters. "In mijn voorstelling maken dan ook niemand minder dan 'Hans Clock' en 'Pamela Andersom' hun opwachting", knipoogt hij. De rol van Andersom wordt ingevuld door zijn assistente, Ytsje Rosier.

Zoals het een echte goochelaar betaamt, wil Kosters verder niets loslaten over zijn trucs. "Dat kan ik wel doen, maar dan is de verrassing weg", lacht hij.

Foto: Lars Smook

Twentsche Courant Tubantia 20-01-2010