Taal is zeg maar echt mijn ding…

Ik houd van taalgrappen. Als ik goochel voor bibliotheken is dat niet alleen vanuit mijn voorliefde voor boeken, maar ook in het algemeen vanwege de taalontwikkeling.
 
Zelf mag ik graag spelen met taal. Dat is erg lastig, hoorde ik van verschillende kanten. Taalgrappen zijn niet ‘hot’ en vaak ook te moeilijk voor toeschouwers die ze niet verwachten. Zelf vind ik Herman Finkers erg grappig. Vooral in zijn oudere shows maakt hij zelfs visuele woordgrappen. Dat is voor mij een inspiratiebron geweest.
 
In 2016 heb ik een speciale act gemaakt als dokter. Hierin gebruikte ik oogballen en daarbij had ik allerlei woordspelingen. Grappig, want als ik zeg “Knijp een oogje dicht”, dan doet de toeschouwer dat letterlijk. Net als ‘grote ogen opzetten’:

Grote ogen opzetten act Jan Kosters
Grote ogen opzetten

Wat opvalt als ik deze act doe is dat veel kinderen niet gewend zijn te spelen met taal. Dat is natuurlijk ook lastig als je tegelijkertijd zit te kijken naar een goochelaar en je wilt je niet laten beetnemen 😉. Het lijkt erop dat spreekwoorden en gezegden niet of nauwelijks aan bod komen op school: Er moet al zoveel. Gelukkig kom ik ook scholen tegen waar dit wel wordt gestimuleerd.
 
Uiteindelijk was de combinatie van magie en taal zo bijzonder dat ik met deze act in 2016 Nederlands Kampioen Kindergoochelen werd.