Ontwikkelingshulp 2.0

 “Wat we ontvangen zit in datgene wat we geven” - Franciscus van Assisi

Ik mocht de dagpresentatie doen op een evenement van Mediceuticals voor ruim 250 saloneigenaren en haar-/huidspecialisten. Een van de sprekers die ik mocht introduceren met een passende act was Dr. Sarah Venter.

Dr. Sarah Venter is een Zuid-Afrikaanse. Levend in een omgekeerd klimaat genoten wij van een van de eerste ‘warme’ dagen, terwijl zij een jas aanhad en Nederland erg koud vond 😙. Ze is kort van stuk, maar vergis je niet: Het is een powervrouw zonder poespas.

Dr. Sarah Venter
Dat merk je zodra ze begint te praten. Ze heeft haar leven gewijd aan de Baobab boom en heeft d.m.v. onderzoek haar doctorsgraad gehaald. Ze is dé specialist op het gebied van deze bizarre boom:

  • Neemt vocht op en zet uit. Het is meer een spons dan een houtsoort. Totaal ongeschikt om mee te bouwen.
  • Draagt na 200 jaar pas vrucht. Tegenwoordig na circa 70 jaar. Nu planten is een investering die niets oplevert.
  • De bloem heeft maar 1 nacht om bevrucht te raken voor het volgende seizoen… Lastig overleven.

Sarah probeert deze soort te beschermen. Dat doet ze door de vruchten te verwerken tot olie en tegenwoordig ook voedingssupplementen. Dat kan alleen van vruchten die al van de boom zijn gevallen, dus het is puur natuur.

De vrouwen in deze arme regio’s krijgen geld voor de vruchten die ze aanbrengen in een ‘fabriekje’ dat Sarah heeft gebouwd. Waar de lokale bevolking (vooral vrouwen) olie perst uit de zaadjes.

Ook krijgen ze betaald voor het aanplanten van nieuwe Baobab boompjes. Hoe hoger deze groeit, hoe meer ze betaald krijgen. Kortom, de winst die Sarah maakt met het eindproduct komt helemaal terecht bij de lokale bevolking (“van wie deze bomen zijn”) én het beschermen van de Baobab zelf.

Dat is moderne ontwikkelingshulp die ook nog eens terechtkomt waar het hoort… Ik wens Dr. Sarah Venter heel veel succes!

Meer weten over haar werk? Google “Dr. Sarah Venter” en kijk op http://ecoproducts.co.za/